Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Scurt istoric

BOTOSANI inseamna targul lui Botos. Botos a fost „stramosul”. De la el s-a inceput viata locuitorilor satului care s-a prefacut mai tarziu intr-un targ. Asezat intr-un loc oarecare, departe de apa cea mare a Siretului si a Prutului, satul Botosanilor nu facea sa se prevada prin nimic un viitor mare. Dar unul din drumurile cele mari de negot ale Moldovei lui Bogdan intemeietorul, lui Alexandru cel Bun si Stefan cel Mare il atingea.
In 1496 Stefan cel Mare cladeste biserica Popauti, in preajma orasului de astazi. La acea data Botosanii erau un targ care se vedea de la Popauti dar nu se atingea cu acesta din urma, strans in jurul bisericii si clopotnitei lui Stefan.
La 1528, Petru Rares, care abia isi incepuse domnia, scrie din targul Botosanilor. Pana in 1571 orasul este carmuit de Vornicii Doamnei Elena, fata lui Ioan Despotul, si cunoaste o perioada remarcabila de inflorire.
Plecarea din tara a lui Bogdan fiul Ruxandei, in 1571, marcheaza sfarsitul vechii prosperitati a Botosanilor, pe care o intemeiase Petru Rares si o ingrijise intregul lui neam.
Veacul al XVIII-lea nu se vestea mai bun pentru negotul Botosanilor de cum fusesera vremile dintre 1600 si 1700, dar orasul avea parte de o noua ingrijire si impodobire domneasca.
La 1812 este pierduta Basarabia, iar Prutul devine hotarul rasaritean al tarii. Uniti prin legaturi de afaceri cu cei din Bucovina si Basarabia, evreii botosaneni, alaturi de comunitatea negustorilor armeni, ajung in acest oras un ferment de viata economica si Botosanii au numai de castigat.
La 1834 se da Regulamentul Organic, lege constitutiva care dadea tuturor oraselor aceeasi situatie. Pana la Regulament insa Botosanii avusesera drepturi de care nu se bucura nici un alt oras. Regulamentul Organic dadea alte forme vietii oraselor. Construirea de linii ferate, aducerea marfurilor direct din strainatate, dadusera lovitura cea mai grea acestui nou Botosani. O alta cauza a decaderii a fost distrugerea prin conventii comerciale a marelui negot cu vite, bogatia de capetenie a Moldovei de Sus.
Prin legea din 1868 pentru infiintarea Camerelor de Comert s-a stabilit pentru Nordul Moldovei o Camera de Comert la Botosani. Mai tarziu cu 2 luni, prin Decretul princiar No.996 din 3 iulie 1868 s-a alipit acestei camere de comert judetul Dorohoi, iar prin legea publicata in Monitorul Oficial No.31 din 1886 i se adauga si judetul Falticeni ( Baia ).
Efectiv insa „Camera de Comert si de Industrie Botosani” ia fiinta la 18 august 1868, formand a 9-a circumscriptie din cele 12 Camere de Comert din vechiul Regat.
In aceasta formatie „Camera de Comert si de Industrie” Botosani cu judetele Dorohoi si Baia functioneaza pana in mai 1925 cand prin legea de reorganizare a Camerelor de Comert se atribuie acestei circumscriptii si judetul Hotin. Noua formatiune dureaza pana in iulie 1929 cand judetul Hotin formeaza camera aparte.
„Camera de Comert si de Industrie” din Botosani, cu judetele Dorohoi si Baia este singura Camera de Comert a carei circumscriptie s-a mentinut asa dupa cum s-a format inca de la constituirea ei. Primii conducatori ai Camerei de Comert au fost numiti, iar nu alesi. Cele dintai alegeri s-au facut in 1874.
In intervalul 1868-1932 au fost 21 Consilii de Administratie primul (1868- 1874 ) numit, iar celelalte alese prin vot.
„Camera de Comert si de Industrie” din Botosani este printre putinele din tara ale carei Consilii de Administratie au stat intotdeauna pana la sfarsitul mandatelor lor, iar functionarii si-au pastrat continuu posturile.
Inca de la inceputul functionarii ei „Camera de Comert si de Industrie” Botosani si-a spus cuvantul asupra tuturor chestiunilor la ordinea zilei.
Pentru reglarea vietii economice din Moldova de Nord, in urma cererii Camerei de Comert, s-a infiintat in 1926 Bursa de Cereale si Marfuri. Bursa de Cereale si Marfuri a avut o activitate redusa datorita faptului ca legea nu obliga nici pe vanzator, nici pe cumparator sa inscrie tranzactiile la Bursa.
Prin Decretul nr.74/24 februarie 1949 Camerele de Comert si Industrie se desfiinteaza, cu exceptia Camerei de Comert si Industrie Bucuresti si a Camerelor Mixte.

CINE SUNTEM NOI
Dupa o absenta de aproape o jumatate de secol din peisajul economic romanesc, Camerele de Comert si Industrie teritoriale au fost reinfiintate cu scopul de a umple un gol institutional creat de centralismul politic si economic al regimului comunist.
Constituita prin Adunarea Generala a membrilor din 24.07.1990 si consfintita prin HG 799/23.07.1990, Camera de Comert si Industrie Botosani a luat fiinta in baza Decretului Lege 139/12.05.1990. Din 2007, odata cu promulgarea Legii 335, camerele de comert din Romania sunt organizate si functioneaza dupa o lege proprie. Aceasta stipuleaza cadrul legislativ, organizarea, functionarea si atributiile acestor institutii.
Organizatie asociativa, democratica prin structura, apolitica, neguvemamentala, autonoma si de utilitate publica, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Botosani are drept scop, asa cum precizeaza statutul sau, „promovarea comertului si industriei romanesti pe plan interm si extern si sprijinirea membrilor sai, in principal a IMM-urilor cu capital privat, in raporturile cu autoritatile din tara si organismele specializate din strainatate”.
Aceasta a fost misiunea deloc usoara pe care Camera de Comert, Industrie si Agricultura Botosani si-a asumat-o cu deplina responsabilitate, dublata de ambitia de a-si demonstra nu doar capacitatea de a fi un demn continuator al traditiei „Camerei de Comert si de Industrie” si de a-si indeplini atributiile legale, ci si de a anticipa nevoi inca neexprimate ale firmelor membre. Astfel, cu un entuziasm dublat de multa munca si competenta, Camera a reusit sa-si defineasca vocatia si misiunile concrete de atins, acelea de a reprezenta interesele comunitatii locale de afaceri, de a informa si de a furniza asistenta tehnica directa printr-o gama foarte diversificata de servicii specializate.
DE CE ESTE NEVOIE DE NOI
In cea dintai si cea mai specifica misiune a sa, aceea de lobby in favoarea membrilor, prin reprezentarea intereselor firmelor comerciale si industriale din regiune, Camera se afla intr-o relatie de comunicare si sprijin reciproc cu IMMurile, ea existand prin si pentru ele si trebuind sa se faca purtatoarea de cuvant a intereselor acestora in toate instantele locale, nationale si internationale in care se iau decizii politice si administrative ce afecteaza climatul afacerilor. Intelegand valoarea exacta a „marfii” ce se cheama informatie pentru reusita oricarei afaceri, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Botosani a cultivat si exploatat relatiile sale firesti cu retele nationale si international ale Camerelor de Comert si ale altor structuri de informare.
Fiind constienti pe de o parte ca neracordarea la retele internationale de informatie a firmelor care pot beneficia de aceasta, fiind flexibile si in plina dezvoltare economica, duce practic la excluderea lor de pe piata tranzactiilor nationale si internationale, iar pe de alta parte ca numai dezvoltarea lor atat numerica cat si ca potential economic poate crea o baza solida pentru dezvoltarea economica locala si regionala, Camera doreste sa constituie pentru firmele botosanene o adevarata banca de date sau, mai exact, codul lor de acces la informatii din toate domeniile, vizand direct sau indirect activitatea nationala si europeana, reglementari si standarde internationale, uzante in comertul intemational, oportunitati de afaceri sau programe de asistenta tehnica si financiara.
In mod logic si necesar, efortul de cumulare si diseminare a informatiilor este dublat de o oferta foarte diversificata de servicii specializate, constand in consultanta juridica in domeniul afacerilor, consultanta si asistenta tehnica in domeniul comertului exterior, formarea profesionala continua a intreprinzatorilor particulari si a managementului societatilor cu capital majoritar de stat.
Pentru cresterea competitivitatii produselor si serviciilor si promovarea exporturilor romanesti, Camera organizeaza participarea firmelor locale la manifestari promotionale, targuri si expozitii, misiuni economice in tara si strainatate, forumuri de afaceri, colocvii si simpozioane, toate menite sa faciliteze mai buna cunoastere a potentialului economic al regiunii si sa prilejuiasca contacte directe cu parteneri straini, potentiali colaboratori sau investitori in zona noastra.

O TENTATIE COMERCIALA PENTRU TREI STATE
Asezat dintotdeauna la intretaierea unor importante cai de comunicatie, judetul Botosani, cunoscut si ca un capat de tara, pstreaza avantajul unei margini privilegiate fiind o virtuala placa turnanta pentru comertul a trei state: Romania, Ucraina si Republica Moldova. Ramane doar ca noi, oamenii de afaceri din acesta zona, sa stim sa transformam calitatea virtuala a locului intr-un avantaj real si in prosperitate.
Scurtul nostru demers in traditiile comerciale botosanene este, in acelasi timp, o invitatie lansata pentru toti cei care vor sa investeasca si sa castige alaturi de noi.