Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Rabla 2016

II sau IF? Ce trebuie să faci ca să-ţi schimbi maşina veche cu una nouă
Printre cei care pot obţine acceptarea în Programul „Rabla” se regăsesc, pe lângă persoanele fizice şi cele juridice, şi persoanele fizice autorizate (PFA) şi titularii întreprinderilor individuale (II) ori familiale (IF). Totuşi, procedura pe care trebuie să o urmeze aceste entităţi fără personalitate juridică, pentru a putea obţine prima de casare, este diferită de cea aplicabilă cetăţenilor sau firmelor, motiv pentru care prezentăm astăzi informaţiile esenţiale pe care trebuie să le ştii dacă eşti PFA, II sau IF şi doreşti achiziţionarea unui autoturism nou în schimbul casării unuia vechi.
Primele oferite de stat pentru renunţarea la vehiculele poluante şi cumpărarea unora noi pot fi obţinute, prin intermediul Programului Rabla şi de către entităţile fără personalitate juridică, respectiv persoanele fizice autorizate,întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aşa cum stabileşte Ghidul de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, aprobat prin Ordinul Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) nr. 954/2016.
Astfel, titularii entităţilor fără personalitate juridică, proprietari de autoturisme, autoutilitare uşoare sau autospeciale/ autospecializate uşoare care sunt înmatriculate în România şi au o vechime de cel puţin opt ani pot solicita prima de casare, care în 2016 are acelaşi cuantum întâlnit şi anul trecut, respectiv 6.500 de lei, şi un ecobonus pentru achiziţionarea autovehiculelor noi, cu o valoare de:

  • 750 de lei, la cumpărarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, în regim de funcţionare mixt;
  • 1.500 de lei, la achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

În cazul PFA, II şi IF, prima de casare şi, dacă este cazul, ecobonusul sunt acordate în baza schemei „Ajutor de minimis pentru Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional”.
Dacă proprietarii de maşini vechi sunt acceptaţi in program, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) le va comunica în scris cuantumul ajutorului ce poate fi acordat sub forma primei de casare. Aceştia pot solicita, prin intermediul cererii de finanţare, echivalentul în lei a cel mult 200.000 de euro (sau 100.000 de euro, în cazul celor ce activează în transporturi rutiere).

Mai multe detalii  (aici)